Higiene bucodental durant l’embaràs

Durant l’embaràs, les hormones no només afecten el creixement del nadó sinó que també canvien la química mateixa del cos de la mare. Per això, quan estàs embarassada, és més important que mai mantenir les dents i genives saludables.

Abans de l’Embaràs

Si vostè i la seva parella estan pensant en tenir un fill, programi una cita amb el seu dentista. El seu dentista no només te com a objectiu netejar les seves dents, sinó també comprovar la salut de les seves genives. Si el dentista nota possibles problemes, pot solucionar-ho abans de l’embaràs.

 

Durant l’embaràs

Volem posar aquí alguns consells a tenir en compte al llarg del seu embaràs:

Nàusees i vòmits matinals

Aquests són molt comuns sobretot durant el primer trimestre, els quals poden afeblir l’esmalt per l’àcid dels sucs gàstrics. Si té nàusees matinals, esbandeixi’s la boca el més aviat possible amb un got d’aigua i una cullerada de bicarbonat per neutralitzar els àcids. Eviteu el raspallat durant una hora després del vòmit, temps que es necessita per a recuperar el pH de la superfície de l’esmalt, i utilitzeu pasted de dents amb col·lutori fluorat per la nit per afavorir la remineralització. A més, si la seva pasta de dents li està causant nàusees, canviï a altres marques amb un sabor més suau o neutre.

Canvis en la composició de la saliva

Durant el final de l’embaràs i la lactància disminueix la capacitat de neutralitzar àcids de la saliva i augmenten els bacteris. A més, un augment de les hormones durant l’embaràs sovint també condueix a una boca seca, especialment per la nit. Es recomana llavors que utilitzi com a mínim dues vegades a la setmana pastes fluorades i mantenir la seva boca hidratada.

Gingivitis de l’embaràs

És una cosa molt habitual en el tercer i vuitè mes d’embaràs. És més habitual localitzar-los en les dents anteriors, incrementat per respirar amb la boca oberta i un control de placa deficient. En aquesta etapa, el cúmul de placa produeix una resposta exacerbada pels canvis hormonals i vasculars. És molt important llavors realitzar una neteja bucal en el primer i tercer trimestre.

Epúlide gravídic

Es produeix al voltant de la setmana 23. Consisteix en l’aparició d’una petita massa (tumoració benigna) que creix ràpidament en una zona propensa ala gingivitis. Sol trobar-se més habitualment a la zona anterior i vestibular del maxil·lar. S’associa a la gingivitis per una pobra higiene oral i pels canvis hormonals. Es recomana augmentar la higiene oral o, si la mida no és molesta, esperar ja que remet per si sol després del part. Si la mida és molesta, es pot treure mitjançant una petita cirurgia.

Després de l’embaràs

Tot i que ja no està menjant per a dues persones després que el seu nadó hagi arribat, és important mantenir-se al dia amb cites cada sis mesos al dentista, i comprovar el seu estat bucodental amb el seu dentista amb regularitat per mantenir una òptima salut bucal.